W okresie letnim sięga się po wiele potraw, które zapewniają lżejszy posiłek. W okresie letnim nawet w warunkach klimatycznych, które spotykamy w Polsce można liczyć na znacznie większe ilości energii dostarczanych przez słońce, które silnie operuje. Z tego powodu nie jest konieczne stawianie na takie potrawy, które są bardzo kaloryczne.
Doskonałym pomysłem na letni lunch czy obiad może być chłodnik. Przygotować go można na bardzo różne sposoby a jednocześnie wykorzystując również wiele owoców, które pojawiają się jedynie w okresie letnim. W Polce chłodnik nie jest tak samo popularny we wszystkich regionach kraju, ale coraz więcej osób zaczyna eksperymentować z tą potrawą.
Chłodnik może być przygotowany z takimi dodatkami jak botwinka, szpinak, co pozwala na dostarczenie organizmowi wielu dodatkowych oraz cennych substancji zarówno w postaci witamin jak też w postaci minerałów, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu każdego dnia. Wiele osób nie lubi latem spożywać zup, które są podawane na gorąco a chłodnik jest rozwiązaniem, które może przypaść również im do gustu.
Istotne jest, że nawet przygotowanie specyficznych przepisów na chłodnik, jak regionalny chłodnik litewski wcale nie nastręcza trudności. Potrawę można przygotować bardzo szybko, co jest również doskonałym rozwiązaniem dla tych wszystkich osób, które dużo pracują, są osobami aktywnymi. Atutem chłodnika jest również bardzo ożywczą potrawą, która pozwala również na dostarczenie organizmowi wielu ważnych substancji, w tym kalorii.