Obiad na każdą kieszeń

Gdy zbliża się koniec miesiąca z reguły nasz portfel świeci pustkami. Na ten kryzysowy czas warto przemyśleć plan posiłków. Mimo że ceny produktów spożywczych co roku idą w górę, ugotowanie niedrogiego i pożywnego posiłku nie jest niemożliwe. Zapewne nie będą to wyrafinowane obiady, ale za to sycące i w miarę możliwości zdrowe. Większość tanich pomysłów na obiad bazuje na ziemniakach lub makaronie, ponieważ te produkty stanowią bazę, z której możemy stworzyć wiele przeróżnych wariantów posiłków. Ziemniaki to nie tylko dodatek do mięs czy ryb, mogą być także daniem samym w sobie. Smakują wyśmienicie zarówno pod postacią placków ziemniaczanych lub zupy kartoflanej z soczewicą. Placki można urozmaicić zapiekając je pomidorami, brokułami lub żółtym serem. Gdy już nam się znudzą, warto zastanowić się nad upieczeniem zapiekanki ziemniaczanej. Wystarczy kawałek kiełbasy i trochę cebuli, aby stworzyć sycące danie, które przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Niestety, aby móc upiec tego typu zapiekankę, musimy wpierw zainwestować w naczynie żaroodporne. Będzie to jednorazowy wydatek, który zapewne już po krótkim czasie nam się zwróci. Jeśli mamy w domu przecier pomidorowy i kilka przypraw, warto ugotować typowo włoskie spaghetti. Nie musimy ubolewać nad tym, że tańszy wariant nie będzie zawierał mięsa, dzięki temu będzie znacznie zdrowszy. Szczególnie dzieci uwielbiają długi makaron, a jeśli dodamy bazylii i tymianku, zapach sosu pomidorowego niewątpliwie przyciągnie także pozostałych domowników. Jeśli mamy ochotę zjeść obiad na słodko, niedrogą alternatywę stanowią naleśniki z dżemem. Dzieciom warto podać posiłek bogaty w białko, dlatego jeśli nie stać nas na zakup mięsa, spróbujmy je czymś zastąpić, przykładowo tuńczykiem, który także świetnie nadaje się jako dodatek do spaghetti. Pamiętajmy, że nasze zdrowie jest najcenniejsze i nie powinno ucierpieć na naszym chwilowym braku gotówki. Osoby, które mają wrażliwy żołądek i preferują dania bardziej dietetyczne mogę ugotować ziemniaki na parze i zjeść je z jogurtem naturalnym lub kefirem. Dla bardziej wymagających kefir można zastąpić sosem tzatziki.