Nie należy wierzyć w to, że wszystkie produkty spożywcze będą dłużej świeże, jeśli w porę włożymy je do lodówki. Warto wiedzieć, którym produktom zimno sprzyja, a którym szkodzi. Szczególną uwagę należy zwrócić na warzywa. Dobrym przykładem będą pomidory, które w lodówce są narażone na przebarwienia. Niska temperatura sprawi, że wkrótce pokryją je brzydkie, żółte plamy. Jeśli z kolei włożymy do lodówki ziemniaki, po jakimś czasie staną się słodkie. W przypadku, gdy przekroimy jakiś owoc lub warzywo na pół, należy trzymać tę część owocu w niskich temperaturach, inaczej w bardzo krótkim czasie zgnije. Nigdy nie wkładajmy owoców i warzyw do lodówki w foliowych torebkach. Zapoczątkuje to proces fermentacji, który niekorzystnie wpłynie na ich smak, zapach i jakość. Ponadto przetrzymywanie produktów w tego typu opakowaniach może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Jeśli zapomnimy wyjąć sałatę z woreczka, mogą się wytworzyć szkodliwe związki chemiczne, azotyny. Jeśli mamy w domu olej lniany, warto pamiętać o tym, że w cieple prawdopodobnie znacznie szybciej zjełczeje. Z kolei oliwę z oliwek lepiej przechowywać w ciemnej szafie, w której panuje temperatura pokojowa. Niektóre warzywa rzeczywiście zachowają dłużej świeżość, jeśli włożymy je do lodówki. Marchewka nie zwiędnie i będzie się wolniej starzała, to samo dotyczy pietruszki. Zimno nie wpłynie także negatywnie na czosnek czy cebulę. Wszelkie grzyby także powinny bezwzględnie znaleźć się w lodówce, gdyż w przeciwnym razie szybko spleśnieją. Mało kto przechowuje w lodówce kawę, ale warto wiedzieć, że zimno pozbawi ją najcenniejszych walorów smakowych. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy dany produkt należy umieścić w lodówce czy nie, wystarczy przypomnieć sobie, jak był przechowywany w sklepie, w którym go nabyliśmy. Jeśli stał w lodówce oznacza to, że niskie temperatury wpływają korzystnie na jego trwałość i jakość. Nie zapominajmy jednak o tym, że niektóre produkty, które w sklepie stały na półce, należy włożyć do lodówki po ich otwarciu, o czym jednak konsument z reguły jest informowany poprzez adekwatną notkę na opakowaniu.