Spalone garnki

Szczególnie osoby posiadające indukcyjną płytę kuchenną zdają sobie sprawę z tego, jak trudno nieraz jest nie przypalić garnka. Wystarczy ugotować budyń i zagapić się choćby na chwilę. Wiele osób nie wie, że można nabyć specjalny garnek do gotowania mleka z podwójnym dnem, jednak większość z nas nie jest zwolennikiem tego typu wynalazków, które są kosztowne a niekoniecznie skuteczne. Jak zatem rozwiązać ten problem? Sposobów jest kilka. Po pierwsze: warto opłukać garnek wodą przed nalaniem mleka. Jest to bardzo prosty sposób, który znacznie zmniejsza ryzyko powstania przypaleń. Jeśli jednak już nam się zdarzy spalić garnek, jest kilka możliwości, aby go odratować. Pierwszą alternatywą jest zalanie garnka przegotowaną wodą z octem. Kolejna możliwość to nasypanie soli do suchego garnka i szorowanie całości wilgotną gąbeczką. Jest to pewien rodzaj peelingu, który może pomóc w przypadku średnich przypaleń. Niektórzy twierdzą, że równie skuteczne są specjalne pasty, które możemy przygotować sami w domu w bardzo prosty sposób. W tym celu mieszamy sodę z octem, aż powstanie substancja o konsystencji pasty. Jeśli nie mamy w domu sody, można zastąpić ją sokiem z cytryny. Co ciekawe, do usunięcia przypaleń mogą przyczynić się także tabletki do zmywarek. Nalewamy do garnka gorącej wody i rozpuszczamy w nim dwie tabletki. Na efekty nie trzeba będzie długo czekać, następnego dnia przypalenie powinno być bez problemu usuwalne. Pamiętajmy jednak, że spalenizna dotyczy nie tylko naczynia, w którym przygotowujemy potrawę, ale przede wszystkim jej samej. Zwęglone jedzenie jest przepełnione związkami rakotwórczymi, które powstają, kiedy potrawa zaczyna się spalać. Należy szczególnie uważać na mięso. Właściwie niewskazane jest także odcinania spalonej części jedzenia od pozostałej, gdyż tego typu związki łatwo się przenoszą i nie zawsze muszą być widoczne. Z powodu toksycznych związków, które mają bardzo szkodliwy wpływ na nasz organizm, wskazane jest także używanie specjalnych tacek podczas grilowania, gdyż spadający na rozżarzony węgiel tłuszcz wzmaga reakcje chemiczne, wskutek których powstają substancje rakotwórcze.