Prawdziwa gospodyni potrafi nie tylko ugościć członków swojej rodziny wyśmienitymi daniami. Jest także w stanie wybrnąć z sytuacji, kiedy coś pójdzie nie tak. Jest wiele bardzo prostych trików kulinarnych, które znacznie ułatwią nam życie. Nie wiedzieć czemu, większość z nas nie ma o nich pojęcia. Bądźmy szczerzy: czy wiemy, co zrobić, gdy planujemy wyśmienity obiad z ziemniakami w mundurkach, a one jak na złość pękają? Aby zapobiec tego typu sytuacjom wystarczy dodać do wody odrobinę octu. Wystarczy kilka malutkich kropelek. Jeśli do ziemniaków chcemy podać pachnącą pieczeń drobiową, zapewne przyda się inna rada: użyjmy miodu, lodu lub masła (jeśli zdecydujemy się na masło, należy je wpierw stopić) i natrzyjmy naszą pieczeń piętnaście minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu skórka naszego dania głównego będzie wyjątkowo chrupiąca, złocista i niezwykle apetyczna. A co jeśli chcemy przyrządzić chrupką rybę? Zalecane jest smażenie wszystkich rodzajów ryb bez pokrywki. Co więcej, prawdziwy mistrz kuchni doskonale wie, że różnego rodzaju ryby należy smażyć oddzielnie, na dwóch lub więcej patelniach. To były rady zapobiegawcze. Lecz co zrobić, jeśli już jest za późno i zupa została przesolona? Czy jest jeszcze szansa, aby ją uratować? Nic prostszego, pod warunkiem, że mamy w domu surowe ziemniaki. Obrany kartofel należy wrzucić do zupy. Po ponownym zagotowaniu nastąpi szybka neutralizacja smaku. Często zdarza się również, że mamy w lodówce zaschnięty żółty ser. Wiele osób bez wahania wyrzuca go do śmieci – niesłusznie. Jeśli użyjemy świeżego mleka, aby go zalać a następnie odstawimy ser do lodówki, to po upływie kilku godzin z pewnością odzyska swoje walory smakowe. Czas przejść do deserów. Zanurzenie noża choć na chwilę w ciepłej wodzie sprawi, że ciasto (w szczególności wszystkie ciasta miękkie typu biszkopt oraz torty) będzie się dużo łatwiej kroić. Dla osób, które nie tolerują kożucha na budyniu także mamy świetną radę: gotowy budyń należy posypać niewielką ilością cukru. To gwarantuje, że nie nastąpi wytworzenie kożucha. Warto znać i stosować tego typu triki, ponieważ są w stanie nam bardzo ułatwić życie.