Podłoga w kuchni

Kuchnia to miejsce, gdzie zawsze się coś dzieje. Gotujemy, pieczemy, zmywamy i krzątamy się. Dlatego też podłoga w kuchni brudzi się w zastraszającym tempie. Warto zatem dokładnie przemyśleć wybór materiału, z którego będzie wykonana, aby nie męczyć się potem latami z czyszczeniem. Pamiętajmy: materiał materiałowi nierówny. Nie wszystko, co dobrze wygląda, jest też funkcjonalne. Jeśli czeka nas remont kuchni i mamy trudności z podjęciem decyzji, warto sięgnąć po poradę eksperta. Najważniejsze na początek jest ustalenie, na czym nam najbardziej zależy. Jeśli nie mamy w domu zwierząt ani dzieci, wybór na pewno będzie zdecydowanie większy, gdyż w grę wejdą także śliskie materiały. Jeśli stawiamy czystość ponad komfort, wybór nie będzie trudny. Najłatwiej utrzymać czystość w pomieszczeniu z podłogą wykonaną z ceramiki. Nie bez powodu płytki ceramiczne cieszą się tak dużą popularnością, choć wiele osób uważa, że są zimne i sprawiają, że pomieszczenie traci na przytulności. Płytki nie przypadną także do gustu osobom lubiącym chodzić po domu boso. Jednak i na to jest rozwiązanie: można zainwestować w ogrzewanie podłogowe, co jednak jest wciąż dość kosztownym i z tego powodu niezbyt popularnym rozwiązaniem. Jeśli jesteśmy zapobiegawczy i nie chcemy dopuścić do powstania zanieczyszczeń, to dobrym wyborem będzie gres porcelanowy i szkliwiony. Cechuje go przede wszystkim wyjątkowo niska nasiąkalność, dzięki czemu nie będą nam straszne żadne plamy. Prezentuje się bardzo ładnie i potrafi rozświetlić pomieszczenie, jednak jest materiałem śliskim. W przypadku, gdy mamy ograniczone fundusze, najlepiej zdecydować się po prostu na wykładzinę, którą także nietrudno oczyścić z powstałych zabrudzeń. Trudno w to uwierzyć, ale nawet podłoga, którą wybierzemy, może mieć wpływ na nasze zdrowie. Jeśli spędzamy w kuchni długie godziny, wykładzina będzie nam służyła. Chodząc po niej odciążymy nogi i kręgosłup. Jej elastyczność ma niestety również kilka wad. Zdecydowanie łatwiej jest uszkodzić podłogę z wykładziny niż wykonaną z innego materiału. Ponadto jest znacznie mniej odporna na działanie temperatury. Jak widać, decyzja odnośnie podłogi w kuchni nie jest łatwa, ale na szczęście wybór jest duży i na pewno każdy znajdzie wariant odpowiedni dla siebie.