Jakich składników nie wolno łączyć?

Osoby dbające o zdrowy styl życia wiedzą, jak ogromny wpływ na nasze zdrowie ma właściwa dieta. Badania wykazały, że to co jemy wpływa aż w 70% na nasze samopoczucie i naszą ogólną kondycję fizyczną. Niestety, często gotując kierujemy się jedynie walorami smakowymi, nie zważając na to, czy przyrządzona przez nas potrawa będzie miała dobry czy też zły wpływ na nasze zdrowie. Nieraz zdarza się również, że mamy dobre intencje, ale przez zwyczajną niewiedzę łączymy ze sobą produkty, które jedzone osobno są rzeczywiście zdrowe, ale w kombinacji mają praktycznie zerową wartość dla naszego zdrowia. Dzieje się tak w przypadku sałatki, do której dodamy pomidory i ogórki. Takie połączenie sprawi, że sok z ogórków pozbawi pomidory cennej witaminy C. Dlatego pamiętajmy: jedzmy ogórki jak najczęściej, gdyż są zdrowe, ale starajmy się spożywać je oddzielnie, bez innych warzyw. Kolejny błąd: picie herbaty z cytryną. Niestety, to bardzo popularne połączenie nie sprzyja naszemu organizmowi. Herbata sama w sobie jest napojem bardzo wartościowym. Podobno spożywanie herbaty może przyczynić się do tego, że w przyszłości będziemy w znacznie mniejszym stopniu narażeni na udar mózgu. Niektórzy twierdzą nawet, że herbata ma właściwości antyrakowe. Mimo że cytryna, jako źródło witamy C, jest również bardzo zdrowa, to nie należy dodawać jej do herbaty. Powodem są szkodliwe związki chemiczne, które się wówczas wytwarzają. Osoby, które myślą, że jedynie trujące grzyby mogą nam bardzo zaszkodzić są niestety w błędzie. Jeśli zdarzy nam się połączyć grzyby z alkoholem (np. pozwolić sobie na kieliszek wódki po zjedzeniu grzybów w postaci smażonej bądź też duszonej) to także grozi nam to pobytem w szpitalu. Powodem jest także zachodząca reakcja chemiczna, w tym przypadku chodzi o ścinanie białka zawartego w grzybach przez alkohol. Sprawia to, że dania zawierające grzyby w połączeniu z piwem, winem czy innym alkoholem, staje się dla naszego organizmu niestrawne. Pamiętajmy o tym, jeśli chcemy uniknąć sensacji żołądkowych.