Żeby urządzić w dobry sposób swoją kuchnię, należy przede wszystkim brać pod uwagę zasady trójkąta roboczego. Najistotniejszą rzeczą jest przede wszystkim zmieszczenie w maksymalnej bliskości zlewozmywaka, lodówki oraz kuchenki, na której będziemy gotować wszystkie potrawy. Zasada jest prosta – sprzęty muszą być rozłożone względem trójkąta równobocznego, na którym wierzchołki trójkąta stanowią konkretne sprzęty kuchenne, czyli w tym przypadku kuchenkę, zlewozmywak oraz lodówkę. Jeżeli te urządzenia będą znajdowały się blisko siebie, wówczas unikniemy zbędnego robienia kilometrów pomiędzy nimi w celu przygotowania posiłku, który będziemy mogli znacznie szybciej przygotować. Dlatego pierwszą rzeczą, którą musimy zaplanować przed urządzeniem kuchni, jest właśnie realizacja trójkąta roboczego. Najczęściej wygląda on tak, że naprzeciwko lodówki znajdować się powinien zlewozmywak, natomiast z boku zlewozmywaka musi być postawiona kuchenka lub płyta kuchenna. Wówczas zrealizowana jest prawidłowa droga żywieniowa – jedzenie wyjmujemy z lodówki, następnie przygotowujemy je wstępnie do spożycia w zlewie myjąc produkty a następnie wrzucamy je do garnka lub kładziemy na patelnię. W ten sposób nie musimy powtarzać wykonywania czynności. Dobrze jest również postarać się, żeby blat kuchenny znajdował się w miarę blisko lodówki – wówczas będzie można wyjąć na przykład potrzebne składniki spożywcze i przygotować je na blacie. Dobrze również będzie uzupełnić trójkąt roboczy o dodatkowe urządzenia AGD w kuchni, takie jak chociażby zmywarka. Pozwoli ona na nieco więcej oszczędności na zużyciu wody, co też oczywiście przełoży się na niższe rachunki. Wówczas warto przemyśleć kupno konkretnego zlewozmywaka, który nie musi być na przykład dwukomorowy czy też wyposażony w oszczędną baterię kuchenną. Wystarczy jednokomorowy zlewozmywak, w który będziemy mogli opłukać warzywa i owoce lub przyszykować niektóre produkty do wstępnego spożycia. Przestrzegając tych zasad będziemy mogli urządzić naprawdę komfortową kuchnię.