Dzisiejszy rynek oferuje nam rozmaite rodzaje patelni. Niewątpliwie jest to jeden z najczęściej używanych sprzętów kuchennych. Podgrzanie pierogów, usmażenie jajecznicy czy mielonego to tylko kilka czynności, przy których patelnia jest nam niezbędna. Na brak wyboru narzekać nie można. W sklepach roi się od patelni w przeróżnych kategoriach cenowych. Jeśli nie zależy nam na jakości, jest szansa, że przy zakupie nie wydamy więcej niż 30 zł. Jeśli jednak stawiamy na solidność wykonania i chcemy korzystać z patelni przez wiele lat, musimy liczyć się z nieco większym wydatkiem. Zatem najpierw zadajmy sobie pytanie, jaką kwotę chcemy przeznaczyć i jakie są nasze oczekiwania. Następnie należy się zastanowić, czy skłaniamy się ku patelni uniwersalnej, czy raczej jednej z licznych dostępnych na rynku patelni specjalnych. Wśród takich znajdziemy przykładowo patelnie skonstruowane przede wszystkim z myślą o smażeniu naleśników. Producenci zapewniają, że naleśniki będą cienkie i równomierne. Modne stały się także patelnie grillowe. Ułatwiają smażenie potraw dzięki specjalnym żeberkom. Ponadto tego typu sprzęt będzie odpowiedni, jeśli chcemy uniknąć przypaleń. Na rynku dostępne są również patelnie do jajek sadzonych. Nietrudno je poznać po charakterystycznych wgłębieniach, dzięki którym smażone jajko zachowa ładny kształt. Większość Polaków sądzi jednak, że tego typu „dziwactwa“ rzadko kiedy są warte swojej ceny. Dlatego też najchętniej kupowanym typem patelni są wciąż patelnie uniwersalne. Przy zakupie tego typu patelni należy zwrócić uwagę na jej ścianki. Wybierając patelnię z wysokimi ściankami zainwestujemy w sprzęt przeznaczony przede wszystkim do duszenia potraw. Niskie ścianki oznaczają, że patelnia będzie lepsza do zwykłego smażenia. Bardzo istotny jest też materiał, z którego dana patelnia jest wykonana. Wiele osób zbyt pochopnie kupuje patelnie lekkie, które w większości przypadków wykonane są z aluminium. Wskazane są raczej patelnie żeliwne, do których niestety wiele osób się zniechęca ze względu na to, że są stosunkowo ciężkie. Jeśli zależy nam na tym, aby myć patelnię w zmywarce, musimy rzeczywiście zrezygnować z patelni żeliwnej. Wówczas warto rozejrzeć się za patelnią stalową.