Boże narodzenie to dla wszystkich katolików wyjątkowy czas prawdziwego kontaktu z Bogiem. Ważne okazuje się być mimo wszystko także jedzenie. W czasie świąt gotowane są mające historyczne pochodzenie jedzenie rodzinne. W Europie najistotniejszym elementem królującym w czasie wigilii są oczywiście ryby. Kupuje się przede wszystkim karpie, ale nie jest to konieczne, coraz częściej przyrządza się też śledzie oraz klasyczne dorsze. Kolejna rzecz to barszcz buraczany. To wywar z buraków z licznymi dodatkami. Podaje się ją klasycznie z pierogami grzybowymi lub pije bezpośrednio z bulionówki. Przepisów mających świąteczne korzenie jest z całą pewnością o wiele więcej, jednakowoż duże znacznie ma również ich wpływ na nasze ciało. Jedzenie w tym okresie smakuje wyjątkowo- jest wyczekiwane i dobre, ale także niezwykle niezdrowe. Cała masa podawanych w święta potraw odznacza się niestrawnością oraz dużą zawartością tłuszczu, który w połączeniu z napojami wyskokowymi może okazać się bardzo szkodliwy. Na szczęście święta tego rodzaju są tylko raz na jakiś czas. Jeżeli więc nie będziemy się zbytnio opychać z pewnością za jakiś czas zniwelujemy wszystkie zjedzone w boże narodzenie kalorie. Tradycja czasami okazuje się być dużo ważniejsza od indywidualnych uwag bądź trybu życia. Przeżycie odpowiednio tego czasu z rodziną jest najistotniejsze!