Jajko nie bez powodu jest symbolem życia. Jego korzystny wpływ na nasze zdrowie został naukowo potwierdzony, choć dietetycy przez długi czas przestrzegali nas przed nadmierną konsumpcją jaj. Na szczęście ograniczanie się do spożywania jajek nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu nie jest już konieczne. Obecnie jajka oficjalnie zostały uznane za jeden z najbardziej wartościowych produktów żywieniowych. Jedząc je poprawiamy nasz wzrok, a ponadto dostarczamy organizmowi cennego białka. Dla osób cierpiących na nadciśnienie również mamy dobrą wiadomość: jajka wpływają korzystnie na jego obniżenie. A co z haniebnym cholesterolem, który przez tyle lat skutecznie zniechęcał Polaków do spożywania jaj? Lekarze wówczas rozprzestrzeniali plotki o zwiększonym ryzyku zawału serca i wielu innych przykrych konsekwencjach związanych z konsumpcją jaj. W ostatnich latach badania wykazały, że tego typu wypowiedzi były mocno przesadzone. Jedynie osoby mające poważne problemy z cholesterolem powinny unikać dużych ilości jaj. Osobom zdrowym natomiast nic nie grozi. Nawet, jeśli jedno jajko zawiera aż 200 mg cholesterolu, to nasze wyniki badań krwi nie ulegną zmianie, jeśli na śniadanie zjemy jajecznicę z trzech jajek. Korzyści wynikające z konsumpcji jajek zapewne są dużo większe niż rzekome zagrożenia. Żółtko to cenne źródło lecytyny, a także kwasów Omega-3. Ponadto jedząc jajka spożywamy niezwykle wartościowy kwas foliowy oraz witaminę E. Jeśli zaś chodzi o zawarte w jajkach aminokwasy należy podkreślić, że żaden inny produkt dostępny na rynku nie jest w stanie im dorównać. A więc jedzmy jajka, a wyjdzie nam to na zdrowie. Tylko jak wybrać jajko dobre jakościowo? Pamiętajmy: większość jaj sprzedawanych w sklepach spożywczych i hipermarketach pochodzi z ferm drobiowych. Omijajmy takie produkty szerokim łukiem. Zestresowane zwierzęta żyjące w niegodnych warunkach przez ogromny stres, na jaki są narażone, przenoszą szkodliwe substancje do swoich jaj. Dlatego najważniejszą zasadą jest kupowanie jaj z hodowli ekologicznej. Takie jaja będą miały nawet 30% mniej cholesterolu niż inne. Poznamy je po oznaczeniu cyferką 0.