Ekologiczne jedzenie w Polsce

Podobnie jak nasi zachodni sąsiedzi, także my coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne, pod warunkiem, że nas na to stać – niekiedy płacimy krocie i usprawiedliwiamy się tym, że chodzi tu o nasze zdrowie, które jest przecież bezcenne. Intencje są jak najbardziej dobre, ale trzeba pamiętać, że producenci lubią zarabiać na naszej naiwności. Najważniejsza zasada: czytajmy składy, zapoznawajmy się z etykietami, zanim wydamy 7 zł na najzwyklejsze w świecie ciasteczka zbożowe z napisem „żywność ekologiczna”. Polacy już dawno stracili wiarę w produkty polskiego pochodzenia i wolą sięgnąć po towar sprowadzony z Niemiec czy Francji. W przypadku żywności ekologicznej nie ma takiej potrzeby, zapewniają eksperci. Niestety, nieraz trudno znaleźć na sklepowej półce ekologiczny produkt polskiego pochodzenia. Produkcja przemysłowa i chemiczna w Polsce jest znacznie bardziej opłacalna i szanse, że kiedykolwiek dorównamy innym krajom pod tym względem, są znikome. Niedobór produktów lokalnych to problem, który będzie istniał jeszcze długo. Prawda jest też taka, że fenomen żywności ekologicznej nie powstał z myślą o naszym zdrowiu czy lepszym samopoczuciu. Jak w większości przypadków, chodzi tylko i wyłącznie o zysk i zarobek. Dlatego nie pozwólmy zarobić producentom na naszych dobrych chęciach i kupujmy z głową. Nie oznacza to, że należy rezygnować z zakupu żywności pochodzenia ekologicznego. Nawet jeśli w Polsce są tylko trzy ubojnie ekologiczne, to nie ma wątpliwości co do tego, że bardzo znacząco różnią się od rzeźni tradycyjnych. Oznacza to również, że nie ma szans na wytworzenie takich ilości mięsa, jak w zwykłym przemyśle, a w dodatku koszty utrzymania są znacznie wyższe. Nie należy przekreślać wszystkich produktów tylko ze względu na większy wydatek. Różnica w cenie będzie zawsze nie do uniknięcia, gdy chcemy kupić produkt z wyższej półki. Mięso, warzywa i jaja to przykłady produktów, za które warto zapłacić więcej, gdyż wpłynie to zdecydowanie pozytywnie na nasze zdrowie. Zapewne nietrudno będzie dostrzec także różnice w smaku. Pamiętajmy jednak, że w hipermarketach czyha na nas wiele pułapek. Sprawdzajmy zawsze, czy produkt, który chcemy kupić, jest warty swojej ceny.