Co charakteryzuje polskie dania

50

Klasyczna kuchnia polska różni się od siebie na przestrzeni różnych krain geograficznych. Ma, jednak jedną cechę charakterystyczną- przyprawy. W Polsce dość mocno doprawa się nie tylko warzywa, ale także mięsa. Używa się przede wszystkim kopru, pieprzu, czosnku i innych dodatków korzennych. Kuchnia polska posiada jak każda inna też swoje wady. Największą z nich okazuje się być tłuszcz. Polacy naprawdę lubią golonki, ociekające tłuszczem kiełbasy oraz kaloryczne bigosy. Charakter kuchni polskiej oddają także mięsa czerwone i dziczyzna. Słowiańskie lasy słyną przecież z saren, dzików oraz jeleni. Prawdą jest to, że jedzenie polskie jest dość proste w przygotowaniu. Nie wykorzystujemy dziwnych przypraw i marynat. Bazujemy jedynie na klasycznych smakach. Między innymi z tego względu nasze przepisy lubiane są na całym świecie. Jako nieliczni posiadamy też słabość do kiszonych kapust oraz ogórków. W niektórych państwach uważają je za okropne oraz zepsute, ale tak naprawdę dodają one charakteru nawet najzwyklejszym daniom. Niestety obserwuje się zanik zwyczajnej kuchni polskiej wywołany pojawieniem się pożywienia typu Fast food. Polacy nie widzą, że to co najzdrowsze mają w domach a nie w tanich barach oraz śmierdzących restauracjach serwujących stare kotlety i bardzo tuczące frytki.

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=njn0eYQs3og